Poruncile sunt un dar de la Dumnezeu

Resurse pentru cateheți!

Această pagină dorește să reunească resurse care să vină în ajutorul cateheților, în completare la ceea ce este oferit în „Lecția propriu-zisă”, respectiv în pagina „Suplimentar”. În special căutăm să reunim aici idei de activități, materiale pentru documentare și orice mai poate fi util. Ne-am bucura de colaborarea dvs: dacă ați elaborat materiale legate de temă sau aveți idei, nu ezitați să ni le comunicați.

CATEHISME
_

Surse de documentare

_

Abecedarul credinței

„Poruncile dumnezeiești” (pp. 40-42 / nr. 134-144)

134. Ce sunt poruncile dumnezeiești? 135. Câte porunci a dat Dumnezeu lui Moise? 136. Care sunt aceste Zece Porunci? 137. Cum se pot grupa cele Zece Porunci? 138. Care este Porunca Iubirii? 139. Această Poruncă a Iubirii anulează cele Zece Porunci? 140. De ce ne-a dat Dumnezeu poruncile? 141. Cine trebuie să respecte poruncile? 142. Ce este conștiința? 143. Dacă trebuie să respectăm poruncile înseamnă că nu suntem liberi să facem ce vrem? 144. Este posibilă respectarea poruncilor?

Catehismul Romano-Catolic (extras Prima Împărtășanie)

„Despre Poruncile lui Dumnezeu” (pp. 116-119 / nr. 545-555)

545. Suntem datori să ținem poruncile? 546. Care sunt poruncile de căpetenie, care le cuprins în sine pe toate celelalte? 547. Spune aceste două porunci așa cum le-a rostit Isus în Evanghelie. 548. Ce înseamnă a-l iubi pe Dumnezeu din toată inima, din tot sufletul și din tot cugetul? 549. Cum putem ști că îl iubim pe Dumnezeu? 550. Ce este dragostea față de aproapele? 551. Cine este aproapele nostru? 552. Când îl iubim pe aproapele nostru ca pe noi înșine? 553. De ce trebuie să îl iubim pe aproapele nostru? 554. Unde este cuprinsă mai pe larg porunca dragostei către Dumnezeu și către aproapele? 555. Care sunt Cele Zece Porunci ale lui Dumnezeu?

YouCat pentru copii

„Poruncile” (pp. 164-168 / nr. 110-113)

110. De ce este important pentru Dumnezeu cum trăiesc eu? 111. Câte porunci ne-a dat Dumnezeu? 112. Care sunt cele Zece Porunci? 113. Cum îmi dau seama dacă fac binele sau răul?

YouCat

„Cele 10 porunci” (pp. 192-194 / nr. 348-351)

348. „Învățătorule, ce… trebuie să fac ca să am viața veșnică?” (Mt 19,16)? 349. Ce stabilesc cele „zece porunci”? 350. Sunt cele zece porunci o compoziție întâmplătoare? 351. Oare nu sunt depășite cele zece porunci?

RESURSE
_

Predare și evaluare

_

Graficele le puteți și vedea mai jos. În prezentarea PowerPoint oferită spre descărcare veți găsi și alte grafice alternative, de exemplu cu spații goale dacă doriți să puneți texte puțin diferite.

Resurse utile în procesul de evaluare

Resurse video

În pagina lecției au fost incluse deja două clipuri:

O serie video în 5 episoade, mai dificil de procurat, este Kids’ Ten Commandments.

Alte idei (poate) utile

Când se începe secţiunea cu Poruncile, se poate realiza cu copiii un panou cu cele 10 Porunci. Implicarea copiilor – în funcție de dimensiunea grupei – este prin colorarea planșelor. Astfel pe toată perioada cât  se va discuta despre Porunci, ele vor putea fi expuse undeva în sala de cateheză.

Pentru ca atunci când îi învăţăm despre Porunci copiii să le aibă acasă, să le vadă des, să le poată reţine, iată o imagine ce se poate tipări pe un carton A4. Trebuie decupată corespunzător (de copii, după vârstă şi îndemânare), ca să arate ca Tablele Legii. Se oferă și o variantă editabilă, pentru cei ce au formulări puțin diferite.

O activitate simplă pentru cei mici, ca să aibă acasă Poruncile, este realizarea unei felicitări tip pop-up (când se deschide apar „spaţial” sau 3D anumite elemente). Pentru a fi uşor de făcut sunt doar două elemente: Moise şi tablele legii. Pe fundal se vede muntele Sinai, unde au fost primite Poruncile. Este nevoie de două pagini, listate pe carton: prima va constitui scena prin îndoirea în două. Din a doua se decupează Moise, tablele legii şi două suporturi. Şi pe primul carton (scenă) şi pe suporturi sunt indicaţii de lipire.

Imaginile pentru Porunci din „Abecedarul credinţei” au fost reunite într-o cărticică de colorat. Sunt şase file, adică 12 pagini: 10 pentru Porunci şi două pentru coperta I şi coperta IV. Pot fi folosite ca activitate când se discută despre Porunci: fie colora toate la început, fie colora pe măsură ce se discută Poruncile.

Zece povestioare (de 2-4 pagini), plus o introducere, le explică în mod inedit celor mici poruncile dumnezeieşti. Fiecare poruncă, după povestea care o ilustrează, are o secţiune numită Reflectează, cu ideile principale, şi una De reţinut, cu un angajament final.

Autor: Ferrero Bruno / Editura: Congregaţia Surorilor Lauretane / An: 2006

Poruncile sunt un dar de la Dumnezeu