Momente de întâlnire cu Isus Cristos

Să spunem că sună curierul și îți aduce o mașină a timpului ce îți permite să te întorci în orice moment din trecut! O despachetezi, o bagi în priză, o pornești și… pe un cadran îți apare scris: „Introduceți unde și când doriți să vă întoarceți în trecut”. Ce ai scrie? Poate îți plac dinozaurii și ai vrea să te întorci în vremurile când ei cutreierau pământul! Sau poate ai fi curios să îți întâlnești stră-stră-stră-stră…-bunicii! Care ar fi un loc și un timp unde/când ai vrea să te întorci…

… din istoria Europei?

… din istoria biblică?

În timp ce este imposibil să te întorci în Spania secolului al XV-lea ca să îl vezi pe Columb plecând spre Lumea Nouă, cu Cristos te poți întâlni cu adevărat. Cum așa? Prin Sacramente. În Euharistie îl vei atinge fizic când vei primi sub chipul pâinii și al vinului însuși Trupul și Sângele Său. Dar fiecare Sacrament este un moment de întâlnire adevărată între tine și Isus Cristos!

DEFINIȚIE DE MEMORAT!

Sacramentul (sau Taina) este un semn văzut, instituit de Isus Cristos, prin care dobândim un har nevăzut, pentru sfințirea sufletelor noastre.

Fiecare Sacrament are o parte pe care o putem percepe cu ajutorul simțurilor: gesturi (ex: „spălarea” cu apă la Botez), cuvinte (ex: „Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu” la Euharistie) sau elemente materiale (ex: uleiul la Mir). Această parte perceptibilă simțurilor este semnul văzut, care ne ajută să înțelegem, să credem și să primim Sacramentul respectiv.

Când spunem că un Sacrament este instituit (sau orânduit) de Isus Cristos, spunem că își are temelia în acțiunile și cuvintele Fiului lui Dumnezeu. Sacramentele sunt de fapt un mod prin care acțiunile și cuvintele lui Isus sunt active și astăzi, datorită Bisericii.

Fiecare Sacrament ne oferă har sfințitor, precum și un har specific, numit harul sacramental, care ne ajută pe drumul sfințeniei. Astfel, Sacramentele sunt prețioase pentru noi nu doar ca pregătire pentru viața veșnică, ci și pentru trăirea vieții noastre creștine aici, pe pământ. 

Iată lista celor șapte Sacramente (descoperă o scurtă definiție a fiecăruia dintre ele folosind imaginea interactivă alăturată).

 • Botezul
 • Mirul
 • Euharistia
 • Spovada
 • Căsătoria
 • Preoția
 • Maslul

Botezul

prin care ne naștem la viața divină

Mirul

prin care primim pecetea Spiritului Sfânt

Căsătoria

prin care se întemeiază familia creștină

Spovada

prin care reprimim viața divină pierdută prin păcat

Maslul

prin care suntem întăriți sufletește și trupește în boală

Euharistia

prin care Isus Cristos viu ni se dă ca hrană

Preoția

prin care sunt consacrați slujitorii Bisericii

Iată la final alte câteva lucruri pe care este important să le înțelegi și reții legat de Sacramente:

Ele sunt oferite (celebrate) în mod obișnuit de Episcopi și de preoți.
 • Aceasta înseamnă că există și cazuri excepționale, ce se abat de la regulă, precum Botezul, care în situații de urgență poate fi dat și de alte persoane.
În Sacramente acționează însuși Isus Cristos.
 • El le-a instituit și de la El își primesc puterea. El iartă păcatele, El ni se dă ca hrană, El vindecă, El binecuvântează soții sau își consacră slujitori…
Din partea celui care primește Sacramentele se cere credință.
 • De asemenea, pentru o primire vrednică și rodnică, trebuie să cunoaștem în special condițiile de primire și efectele Sacramentelor, precum și să avem dispoziția sufletească cuvenită.
  Sacramentele sunt necesare pentru mântuire!
 • Dar nu în aceeași măsură, ci în funcție de starea de viață și de circumstanțele vieții fiecăruia. De aceea, nu este obligatoriu să le primim pe toate.
video
play-rounded-fill
RECAPITULARE
_

Totul de mai sus... pe scurt

_

Isus Cristos a instituit o serie de semne prin care El ne întâlnește și astăzi și ne însoțește pe parcursul întregii vieții. Aceste semne speciale sunt Sacramentele, prin care faptele minunate făcute de El pe pământ continuă să fie făcute, în și prin Biserică, până la a doua Sa venire. Definiție: Sacramentul este un semn văzut, orânduit de Isus Cristos, prin care dobândim un har nevăzut, pentru sfințirea sufletelor noastre.

Cele șapte Sacramente sunt: Botezul, Mirul, Euharistia, Spovada, Căsătoria, Preoția, Maslul. Sacramentele sunt celebrate de preoți, dar prin ei Cel care ne dăruiește harurile este însuși Cristos. Pentru a primi Sacramentele se cere credință. Ele ne oferă un ajutor prețios în vederea trăirii vieții noastre creștine aici, pe pământ; în același timp, ne ajută să ne pregătim pentru viața viitoare.

VERIFICARE
_

Este timpul să verificăm cunoștințele!

_
Ce este Sacramentul?
Un semn văzut, instituit de Isus Cristos, prin care primim un har nevăzut, pentru sfințirea sufletelor noastre.
Ce este „semnul văzut”?
Ceva ce putem percepe cu simțurile: gesturi, cuvinte, elemente materiale.
Ce înseamnă că Sacramentele sunt instituite de Isus Cristos?
Înseamnă că își au temelia în acțiunile și cuvintele Fiului lui Dumnezeu.
Ce haruri oferă Sacramentele?
Har sfințitor, precum și harul sacramental, particular fiecărui Sacrament.
Câte Sacramente sunt? Care este lista lor?
Sunt șapte Sacramente: Botezul, Mirul, Euharistia, Spovada, Căsătoria, Preoția și Maslul.
Cine poate celebra Sacramentele?
În mod obișnuit doar preoții și Episcopii.
Cine acționează în Sacramente?
Însuși Isus Cristos. El iartă păcatele, El hrănește, El vindecă...
Ce cer Sacramentele de la cel ce le primește?
Se cere credință. Pentru primirea vrednică și rodnică mai există anumite cerințe.
Chestionar (simplu)

Chestionar (mediu)

Momente de întâlnire cu Isus Cristos

Hide picture