Exercițiu de imaginație: cum ar fi un oraș în care nimeni nu iartă pe nimeni, niciodată? Și, ca nu cumva să uite, oamenii își notează în carnețele toate greșelile comise de alții împotriva lor! Cum sunt oare relațiile între locuitorii acelui oraș? Cum sunt relațiile în familiile de acolo? Cum își vorbesc? Cum le sunt fețele? Descrie în câteva propoziții.
Viața în orașul ne-iertării
Din fericire nu trăim în orașul (sau lumea) ne-iertării. Dacă greșim, vom găsi adesea din partea celorlalți iertare. Și cu atât mai mult din partea lui Dumnezeu! Păcatul comis de Adam și Eva părea că a ruinat definitiv relația noastră cu Cel care ne-a creat. Dar nu a fost așa. Dumnezeu a lansat imediat operațiunea de salvare a umanității, care a culminat cu jertfa pe cruce a lui Isus, pentru păcatele noastre. Pentru toate păcatele noastre! Cum putem noi beneficia de această iertare?
Spovada este Sacramentul în care Dumnezeu, prin intermediul preotului, ne iartă păcatele, cu condiția să ne pară rău de ele, să le mărturisim și să fim hotărâți să nu le mai facem.
„Luați Spirit Sfânt; cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute.”
(Ioan 20,22-23)
Alte nume pentru Spovadă:
Sacramentul Pocăinței, al Iertării, al Mărturisirii, al Reconcilierii, al Împăcării, al Convertirii…
Administratorii Spovezii:
de la Apostoli, puterea de a ierta păcatele a trecut la Episcopi, și prin ei la preoți.
Efectul principal al Spovezii:
ne iartă toate păcatele făcute de la ultima Spovadă (sau de la Botez, în cazul Primei Spovezi).
Acest Sacrament are și alte efecte importante și minunate! Astfel, pe lângă iertarea păcatelor, prin Spovadă, Dumnezeu:
ne redă harul sfințitor sau, dacă am avut doar păcate ușoare, îl sporește în noi;
ne împacă cu El și cu Biserica Sa;
ne redă pacea și liniștea conștiinței;
ne întărește în lupta spirituală împotriva răului.
Cât de des trebuie să ne spovedim? Credinciosul care a ajuns la vârsta rațiunii are obligația să se spovească o dată pe an, la Paști. Însă Biserica ne recomandă cu stăruință să recurgem des la Spovadă, o dată la 2-4 săptămâni, chiar și atunci când avem doar păcate ușoare pe suflet. Când am comis însă un păcat de moarte, trebuie să mergem cât mai degrabă să ne spovedim!
Spovada este Sacramentul în care Dumnezeu ne iartă păcatele pe care le-am comis. Isus Cristos a instituit Sacramentul Spovezii în Duminica Paștelui, spunându-le Apostolilor: „Luați Spirit Sfânt; cărora le veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute” (Ioan 20,22-23). Puterea de a ierta păcatele a trecut de la Apostoli la Episcopi, și prin ei și la preoți.
Biserica cere credincioșilor să se spovedească cel puțin o dată pe an, la Paști, recomandând însă ca Spovada să fie făcută la 2-4 săptămâni (respectiv cât mai rapid după ce am făcut un păcat de moarte).