Patru condiții pentru împărtășirea cu vrednicie

Pentru joacă, te îmbraci lejer; pentru școală, iei uniforma; pentru o festivitate, ceva elegant. Pentru o tabără îți faci din timp bagajul. Pentru o excursie cu familia în alt oraș, te informezi dinainte ce este de vizitat. Pentru o analiză medicală, s-ar putea să trebuiască să nu mănânci dimineața. Așadar contextele cer diferite pregătiri. Pentru un eveniment special, pregătirile vor fi deosebite. Să spunem că ești într-o vizită într-o altă țară și ești anunțat că ai audiență la președinte, sau poate la regele ei: ce pregătiri crezi că ai face?

Când mergem la Liturghie, mergem într-o audiență la Regele regilor: Isus Cristos. Și nu doar mergem, îl vedem, îl salutăm și apoi ne despărțim. Nu! Dacă ne împărtășim, de la Liturghie plecăm împreună cu Regele – El în noi și noi în El! Dar revenind: fiind o audiență cu Regele regilor, nu putem merge oricum! Trebuie să ne pregătim din timp și trebuie să fim atenți cum ne comportăm la întâlnirea cu El. Biserica a identificat patru lucruri – sau condiții – asupra cărora trebuie să ne concentrăm pentru a-l primi cu vrednicie pe Isus Cristos în sufletele și trupurile noastre.

Iată enumerate cele patru condiții pentru o împărtășire vrednică, urmând să le vedem apoi mai pe larg.

  • 1) Credința în Prezența reală
  • 2) Fără păcate de moarte
  • 3) Ajunul euharistic
  • 4) Rugăciunea înainte și după

Aceste reguli nu sunt ca să ne țină la distanță de Împărtășanie, ci pentru ca Împărtășania să aducă rod cât mai bogat în sufletele noastre!

PS: Ordinea nu este esențială. Am folosit însă ordinea din materialul video de mai jos, cu semnele, pentru o memorare ușoară.

Trebuie să știm și să credem că în Sfânta Împărtășanie primim cu adevărat Trupul și Sângele lui Isus Cristos.

Să observăm că primirea oricărui Sacrament cere credință. În cazul Euharistiei trebuie să avem certitudinea în minte (adică să știm) și în inimă (adică să credem) că, dincolo de aparențele pâinii și vinului, ceea ce primim este cu adevărat Trupul și Sângele Mântuitorului.

Cum ne împărtășim? Ne așezăm frumos în linia (coada) pe care o formează cei ce merg să primească Împărtășania. Când ajungem în fața preotului, suntem atenți să deschidem bine gura, să nu stăm prea la distanță, astfel încât preotul să ne poată împărtăși fără să cadă ceva pe jos din Euharistie.

De ce? A crede în Prezența reală înseamnă a crede că Isus Cristos este prezent întreg atât în pâinea cât și în vinul consacrate; și, mai mult, că este prezent întreg în fiecare bucățică de pâine și în fiecare picătură de vin consacrate.

Trebuie să fim în starea harului sfințitor, adică fără păcat de moarte pe suflet. Păcatele ușoare nu împiedică primirea Împărtășaniei.

O persoană moartă fizic poate să mănânce? Nu. Nici o persoană moartă spiritual, adică fără harul sfințitor în ea, nu poate – nu trebuie! – să se hrănească spiritual, căci și-ar face mai mult rău, comițând un sacrilegiu. De aceea, dacă avem chiar și un păcat de moarte pe suflet, ne vom spovedi înainte de a primi Împărtășania, reprimind viața divină.

Trebuie să nu mâncăm și să nu bem cel puțin o oră înainte de a ne împărtăși (ajunul euharistic).

Acest efort cerut credinciosului face parte din pregătirea noastră trupească pentru primirea Euharistiei, fiind o mică jertfă pe care o unim cu marea Jertfă euharistică. Atenție! În ora dinaintea momentului împărtășirii putem să bem apă, dar nu alte feluri de băuturi. De asemenea, în caz de boală, putem și să luăm medicamente în acest timp, fără ca ajunul euharistic să fie încălcat.

Trebuie să ne rugăm înainte și după primirea Sfintei Împărtășanii.

Rugăciunea dinaintea primirii Sfintei Împărtășanii ne ajută să ne pregătim cum se cuvine pentru acest moment. Apoi, avându-l pe Isus prezent în mod real în noi, vom petrece un timp în reculegere și rugăciune, conștientizând prezența Lui în sufletele noastre.

Rugăciunile din Liturghie, spuse atent, ne ajută să respectăm această condiție. Totuși, ar fi foarte bine să vorbim cu Isus și cu cuvintele noastre, mai ales mulțumindu-i pentru marele dar al Euharistiei.

CÂND TREBUIE?

_

să ne împărtășim

Biserica stabilește ca obligație să primim Euharistia cel puțin o dată pe an, la sărbătoarea Învierii Domnului (Paște), pregătindu-ne corespunzător prin Sacramentul Spovezii.

CÂND E RECOMANDAT?

_

să ne împărtășim

Biserica ne recomandă cu stăruință să ne împărtășim la fiecare Liturghie la care participăm, deci cel puțin în duminici și sărbători. De asemenea, este bine să primim Sfânta Împărtășanie când suntem grav bolnavi.

DAR BOLNAVII?

_

cum se împărtășesc ei

Pentru a nu-i lipsi de acest Sacrament, preoții pot să îi împărtășească acasă sau la spital pe bolnavii care nu se pot deplasa la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie.

Pentru că Euharistia este însuși Isus Cristos, cultul de adorație cuvenit doar lui Dumnezeu se extinde și la Euharistie. Acest cult include diverse gesturi și acțiuni, de la a îngenunchea și a ne face semnul Crucii în fața Preasfântului Sacrament prezent pe altar sau în tabernacol, la a ne ruga în fața Lui atunci când este expus special pentru Adorația euharistică.

Tocmai pentru că știm că Isus este prezent în mod real în tabernacol, ne facem semnul Crucii când trecem pe lângă o biserică catolică. Dar acesta este doar un minim: Isus ne așteaptă să intrăm și să îl vizităm, să ne oprim câteva minute pentru a-i vorbi de la inimă la inimă, ca unui Prieten bun.

video
play-rounded-fill
RECAPITULARE
_

Totul de mai sus... pe scurt

_

Condițiile pentru primirea cu vrednicie a Euharistiei sunt: să știm și să credem că în Euharistie primim cu adevărat Trupul și Sângele lui Isus Cristos; să fim în starea harului sfințitor, adică fără păcat de moarte pe suflet; să nu mâncăm și să nu bem cel puțin o oră înainte de a ne împărtăși (ajunul euharistic); să ne rugăm înainte și după primirea Sfintei Împărtășanii.

Biserica ne cere să primim Împărtășania cel puțin o dată pe an, la Paști, recomandând însă ca primirea ei să fie făcută cât mai des, chiar la fiecare Liturghie la care participăm (când îndeplinim condițiile cerute).

VERIFICARE
_

Este timpul să verificăm cunoștințele!

_
Câte condiții sunt pentru primirea cu vrednicie a Împărtășaniei?
Patru condiții.
Ce trebuie să știm și să credem cu privire la Sfânta Împărtășanie?
Că în Sfânta Împărtășanie primim cu adevărat Trupul și Sângele lui Isus Cristos.
Cum trebuie să fie sufletele noastre pentru a ne putea împărtăși?
Curate de orice păcat de moarte.
Este grav să ne împărtășim dacă avem păcate de moarte?
Da! Comitem un sacrilegiu, care este un păcat foarte grav.
Ce este ajunul euharistic?
Abținerea de la mâncare și băutură o oră înainte de împărtășire.
Există excepții la ajunul euharistic?
Da: putem bea apă, iar bolnavii pot lua medicamente.
Ce ne cere condiția de împărtășire legată de rugăciune?
Să ne rugăm înainte și după primirea Împărtășaniei.
Când trebuie recomandat să ne împărtășim? Când este recomandat?
Trebuie o dată pe an, la Paște; Biserica recomandă să ne împărtășim la fiecare Liturghie.
Chestionar (simplu)

Chestionar (mediu)

Patru condiții pentru împărtășirea cu vrednicie

Hide picture