Cine ești Tu, Doamne?

Gândește-te la un membru al familiei tale și alege unul. Pe oricine dintre părinți, bunici, frați… oricine! Gândește‑te că ar trebui să îl descrii unui prieten. Dacă ar fi să se întâlnească cu el, cum i l-ai descrie pentru ca să îl recunoască? Dincolo de trăsăturile fizice, exterioare, ce trăsături interioare crezi că îl caracterizează? „Pictează-l” în câteva cuvinte, scriind pe o hârtie, conform modelului de mai jos, sau oral.

Trăsături exterioare:

Trăsături interioare:

Pe Dumnezeu nu îl putem descrie făcând o listă a trăsăturilor* Sale fizice, căci este spirit desăvârșit:
  • SPIRIT: Înseamnă că nu îl putem percepe cu simțurile noastre. Nici iubirea nu o putem descrie fizic, dar știm că există. De unde? Din gesturi, din comportamentul celui ce iubește.
  • DESĂVÂRȘIT: Înseamnă că toate trăsăturile Sale interioare sunt perfecte. Noi suntem buni, dar putem fi mereu mai buni, căci adesea acționăm egoist; bunătatea Lui însă este perfectă. Infinită chiar! Toate însușirile bune pe care le vedem în jurul nostru, în El sunt fără măsură – infinite!
* trăsături sau însușiri sau atribute sunt toate sinonime

Cum arată Dumnezeu?

La ora de cateheză, o fetiță desena foarte concentrată. „Ce desenezi?”, întrebă cateheta. „Pe Dumnezeu!”, primi răspunsul scurt. Cateheta era mirată: „Dumnezeu nu are trup. Adevărul este că nu știm cum arată Dumnezeu!” Fetița, concentrată, răspunse: „Veți ști în câteva minute!”

Dumnezeu este infinit de bun !

Despre Dumnezeu putem spune multe! De exemplu că este Creatorul și Domnul cerului și al pământuluiTatăl tuturor oamenilor. Dar despre aceasta vom vorbi în următoarele lecții. Acum hai să vedem trăsăturile lui Dumnezeu. De exemplu, privind la lucrurile bune din universul pe care l-a creat, putem deduce că Dumnezeu este bun. Din grija ce ne-o poartă – căci pământul pe care călcăm, aerul pe care îl respirăm, hrana pe care o mâncăm… toate vin în cele din urmă de la El –, putem deduce că ne iubește. Ei bine, Isus Cristos ne-a revelat ceva mai mult: Dumnezeu nu doar iubește – Dumnezeu este iubire! Desigur, există și alte trăsături, însușiri sau atribute ale lui Dumnezeu. Iată câteva care sunt poate mai greu de dedus privind împrejurul nostru.

DUMNEZEU

ATRIBUTE

poate face tot ce voiește

atotputernic (omnipotent)

știe și vede totul, trecut, prezent și viitor,
chiar și gândurile și dorințele noastre

atotștiutor (omniștient)

este pretutindeni: în cer, pe pământ și în orice loc

omniprezent

nu are nici început și nici sfârșit

veșnic

este izvorul binelui, neatins de rău sau de păcat

sfânt

nu lasă nerăsplătit binele și nepedepsit răul

drept

îi iartă cu bucurie pe cei care se căiesc de păcatele lor

milostiv

RECAPITULARE
_

Totul de mai sus... pe scurt

_

Dumnezeu este spirit desăvârșit, Creatorul și Domnul cerului și al pământului, Tatăl tuturor oamenilor. El este iubire: tot ce face, face din iubire. În același timp, Dumnezeu este atotputernic (poate face orice voiește), atotștiutor (știe totul), omniprezent (este pretutindeni), veșnic (fără început și fără sfârșit), sfânt (nu există în El nimic rău), drept (răsplătește binele și pedepsește răul) și milostiv (iartă pe cel ce să căiește). Trăsăturile Lui sunt fără număr și fără limită: este infinit de milostiv, infinit de bun, infinit de drept…

VERIFICARE
_

Este timpul să verificăm cunoștințele!

_
Poate face tot ce voiește
Dumnezeu este ATOTPUTERNIC (OMNIPOTENT).
Îi iartă pe cei care se căiesc de păcatele lor
Dumnezeu este MILOSTIV.
Nu are nici început și nici sfârșit
Dumnezeu este VEȘNIC.
Știe și vede totul, chiar și gândurile
Dumnezeu este ATOTȘTIUTOR (OMNIȘTIENT).
Este pretutindeni, adică în orice loc
Dumnezeu este OMNIPREZENT.
Este izvorul binelui, neatins de rău/păcat
Dumnezeu este SFÂNT.
Nu lasă nerăsplătit binele
Dumnezeu este DREPT.
În ce măsură are aceste atribute?
Toate în măsură INFINITĂ.
Chestionar (simplu)

Chestionar

Chestionar (biblic)

Ai citate biblice pentru cele șapte atribute ale lui Dumnezeu. Alege în fiecare caz la care atribut se referă.

Cine ești Tu, Doamne?