Cuvântul Episcopului

Pregătirea copiilor pentru Spovadă și Euharistie – ghid pentru cateheți: iată un instrument cu adevărat util! Dacă putem spune că există la ora actuală un număr important de resurse pentru cateheză, în cadrul nou înființatului Birou pentru Evanghelizare și Cateheză am simțit necesitatea unui instrument menit să ajute preoții, persoanele consacrate și laicii care se ocupă de cateheză în parohii cu o metodologie, o manieră de a utiliza resursele existente și de a le încadra într-un parcurs de formare adaptat la nevoile specifice diferitelor realități.

Sfântul Părinte Papa Francisc a creat un cadru ecleziastic bine definit pentru cateheți, subliniind astfel importanța pe care Biserica o acordă misiunii lor. Cu siguranță acest demers al Pontifului Roman ne ajută și pe noi să redescoperim importanța evanghelizării și a catehezei, punându-le cu un elan reînnoit în prim planul activităților noastre pastorale.

Credincioșii, și mai ales copiii noștri, au nevoie de o hrană spirituală consistentă, de calitate, menită să-i ajute să crească în viața lor spirituală. Pentru aceasta avem nevoie de persoane bine formate la nivel personal, dar și cu aptitudini și competențe specifice. În acest sens, acest ghid pentru cateheți este un instrument și un prim pas. Ar fi necesară, de ce nu, o structură ce să asigure nu doar pregătirea inițială a persoanelor care primesc misiunea de a catehiza ci și formarea permanentă a acestora, exerciții spirituale, întâlniri inter-diecezane/eparhiale. Felul în care îi formăm pe copiii și credincioșii noștri va contribui în mod covârșitor la felul în care va arăta Biserica de mâine. Este o misiune, este o datorie! Să ne ajute Bunul Dumnezeu să facem totul spre mai mare gloria Sa.

+ Claudiu, Episcop de Cluj-Gherla