Un Dumnezeu… sau trei?

Un om se află singur-singurel pe o insulă, undeva în Pacific. Să spunem că se descurcă bine, insula oferindu-i tot ce îi trebuie supraviețuirii. Poate chiar îi place acolo! Îi place răsăritul, îi place apa, focul de tabără, bananele, peștele prăjit… dar crezi că poate fi fericit pe termen lung, așa singur cum e? Dar despre Dumnezeu, ce crezi: poate fi fericit singur? Scrie pe o hârtie sau împărtășește oral ce crezi.

Omul cu adevărat nu poate fi fericit absolut singur, căci a fost creat pentru comuniune, pentru a fi cu alții. Îi poate plăcea răsăritul, dar de iubit îi poate iubi cu adevărat doar pe alții ca el. Și știi de ce? Pentru că a fost creat de Dumnezeu care este El însuși iubire și este comuniune! Dumnezeu este iubire chiar și fără creație, pentru că Dumnezeu este o comuniune de Persoane, o „familie” de Persoane: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt!

Spunem despre cele trei Persoane că sunt:

  • divine: pentru că fiecare Persoană este Dumnezeu adevărat! Și Tatăl, și Fiul, și Spiritul Sfânt!
  • egale: pentru că au toate aceeași natură divină, nefiind una „mai Dumnezeu” decât alta (similar, omul are natura umană și toți suntem egali: nu există unii „mai oameni” decât alții)
  • și distincte: pentru că nu poate fi confuzie între ele (Tatăl l-a născut pe Fiul, nu invers; Spiritul Sfânt purcede de la Tatăl și de la Fiul, nu în altă combinație)

Cele trei Persoane divine sunt unite în mod inseparabil de iubirea dintre ele, mai mult decât sunt uniți membrii unei familii de iubirea dintre ei. Drept urmare, tot ce fac, fac împreună. Și totuși, vorbim despre o lucrare specifică fiecărei Persoane divine:

  • Tatăl este Creatorul
  • Fiul este Mântuitorul (Răscumpărătorul)
  • Spiritul Sfânt este Sfințitorul

Nu e ușor de înțeles, desigur, cum sunt 3 Persoane, dar nu 3 Dumnezei! Să reținem însă că avem un singur Dumnezeu în trei Persoane. Astfel de adevăruri, pe care Dumnezeu ni le-a descoperit, dar care scapă înțelegerii totale de către mințile noastre, se numesc mistere, iar acesta în particular este misterul Preasfintei Treimi. Ne mărturisim credința în Preasfânta Treime de fiecare dată când facem semnul Sfintei Cruci, însoțit de cuvintele: „În numele Tatălui și al Fiului și al Spiritului Sfânt. Amin.”

Nu mă mir!

La Liturghia de Primă Împărtășanie, preotul vrea să le arate credincioșilor ce bine s-au pregătit copiii. Îi întreabă, așadar, la predică: „Ia spuneți-ne, dragi copii: ce este Preasfânta Treime?” Copiii răspund unul peste altul. Preotul reacționează: „Nu am înțeles nimic!” Un copil îi răspunde: „Nu mă mir. Este un mister!”

RECAPITULARE
_

Totul de mai sus... pe scurt

_

Există un singur Dumnezeu, în trei Persoane – Preasfânta Treime. Cele trei Persoane ale Preasfintei Treimi sunt Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt. Fiecare dintre Persoane este Dumnezeu adevărat. Sunt perfect egale între ele, dar distincte. Astfel, deși în tot ceea ce fac cele trei Persoane acționează împreună, fiecare are o lucrare specifică în opera de mântuire: despre Tatăl spunem că este Creatorul și Domnul universului, despre Fiul că este Mântuitorul sau Răscumpărătorul nostru, iar despre Spiritul Sfânt că este Sfințitorul nostru. Prin semnul Sfintei Cruci ne mărturisim credința în Preasfânta Treime.

VERIFICARE
_

Este timpul să verificăm cunoștințele!

_
Avem trei Dumnezei?
Nu! Există un singur Dumnezeu în trei Persoane.
Care sunt Persoanele Preasfintei Treimi?
Sunt 3 Persoane: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt.
Ce înseamnă că Persoanele Treimii sunt divine?
Fiecare Persoană este Dumnezeu adevărat.
Ce înseamnă că Persoanele Treimii sunt egale?
Au aceleași atribute, în aceeași măsură infinită.
Avem trei Dumnezei?
Nu poate fi confuzie între ele (ex: fiecare are o misiune specifică).
Care este misiunea specifică a Tatălui?
Tatăl este Creatorul.
Care este misiunea specifică a Fiului?
Fiul este Mântuitorul (Răscumpărătorul).
Care este misiunea specifică a Spiritului Sfânt?
Spiritul Sfânt este Sfințitorul.
Chestionar

Un Dumnezeu… sau trei?